Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Vill du möta en värld full av smaker, färger, former och dofter? På Restaurang- och livsmedelsprogrammet får du kunskaper inom matlagning, bakning, service och entreprenörskap.

Här får du lära dig om restaurangbranschens olika delar, matlagning, servering, näringslära, specialkost och alkoholservering. Med yrkeskunskaper från skolan och praktiken blir du redo för anställning, oavsett om du vill arbeta i gourmetrestaurang, storkök eller satsa på eget företagande.
OBS! Programmet är inte sökbart på Aleholm för läsåret 26/27. Om du är intresserad av programmet finns inriktningen kök ooch servering på Njundungsgymnasiet, som också är en del av Höglandsgymnasiet.
Vad får jag lära mig?
På den här utbildningen får du lära dig ett hantverk med mångåriga traditioner. Du får tillverka matbröd, kaffebröd, tårtor, bakelser samt choklad och konfektyrer av olika slag. All tillverkning sker från grunden med hantverksmässiga metoder. Förutom praktiskt kunnande inom bageri och konditori får du lära dig om livsmedelskunskap, ekonomi och ergonomi med mera. För den som är intresserad av att starta eget företag i framtiden finns möjlighet att välja kurser i företagsekonomi, försäljningskurser samt att starta UF-företag.
Efter utbildningen
Efter examen kan du arbeta som bagare och konditor. Du kan också, genom att välja till kurser som ger högskolebehörighet, hålla flera vägar öppna för framtida utvecklingsmöjligheter. Utbildningen är dock framförallt en hantverksutbildning för ett framtida yrke som bagare eller konditor.
Praktik
Ditt arbetsplatsförlagda lärande (APL) gör du på olika arbetsplatser under sammanlagt 16 veckor. Under APL-perioderna kommer du att få testa att jobba i olika arbetsmiljöer. Det kan vara på större eller mindre företag, med hantverksmässiga metoder såväl som mer industriinriktad framställning av bröd och kakor.
Nationell inriktning
Bageri och konditori
På den här inriktningen får du lära dig ett hantverk med mångåriga traditioner. Du får tillverka matbröd, kaffebröd, tårtor, bakelser samt choklad och konfektyrer av olika slag. All tillverkning sker från grunden med hantverksmässiga metoder. Förutom praktiskt kunnande inom bageri och konditori får du lära dig om livsmedelskunskap, ekonomi och ergonomi med mera. För den som är intresserad av att starta eget företag i framtiden finns möjlighet att välja kurser i företagsekonomi, försäljningskurser samt att starta UF-företag.